Νέα
-
Έκθεση Φωτογραφίας - 9-19 Αυγούστου
Σάββατο, 10 Αυγούστου 2024
Φωτογραφικά έργα από τον πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό πλούτο της Πελοποννήσου. Συμμετέχοντες φωτογράφοι: Κυριάκος Αναστασόπουλος, Γιώργος Βασιλειάδης, Μαργαρίτα Βραζάνη, Ουρανία Γρίβα, Ιωάννης... -
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024
Κριτική Επιτροπή Φωτογραφικού Διαγωνισμού - Photo Contest Jury Resume -
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
Φωτογραφικός διαγωνισμός - Photo Competition -
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
Photo Competition: Terms of Participation & Shipping Instructions -
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
Όροι Συμμετοχής & Οδηγίες Αποστολής Φωτογραφικού Διαγωνισμού
Online Χρήστες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 851 guests και κανένα μέλος
Τα πανηγύρια αποτελούσαν και αποτελούν για τους κατοίκους του Λογκανίκου έναν ξεχωριστό τρόπο διασκέδασης. Πέρα από τη θρησκευτική κατάνυξη, η γιορτή του Αγίου τους ήταν και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για διασκέδαση, μία διασκέδαση, η οποία πολλές φορές ξεπερνούσε τις δύο και τρεις ημέρες . Έπιναν κρασί (η μπύρα ήταν άγνωστη για τα χωριά) και έτρωγαν μεζέδες. Κερνούσαν όλες τις παρέες και κείνες ανταπέδιδαν το κέρασμα.
Με τον τρόπο αυτό οι κάτοικοι διατηρούσαν και διατηρούν τους δεσμούς με την παράδοση, καθώς επίσης και τους δεσμούς με τους συγχωριανούς, καθώς στο πανηγύρι του χωριού όλοι φρόντιζαν και φροντίζουν να είναι εκεί, στη γενέτειρά τους.
Στο Λογκανίκο, σχεδόν σε κάθε θρησκευτική γιορτή, από τον Απρίλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο υπήρχε και ένα πανηγύρι.
Κάθε πανηγύρι είχε και το δικό του ξεχωριστό τρόπο, με τον οποίο γιορτάζονταν και τον τρόπο αυτό πολλοί συνεχίζουν να τον διατηρούν μέχρι και σήμερα.
Έτσι βλέπουμε να διατηρούν με ξεχωριστό τρόπο τα πανηγύρια: του Αγίου Γεωργίου, της Ζωοδόχου Πηγής στην Κοτίτσα, του Αγίου Κων/νου, της Αγίας Τριάδος, του Προφήτη Ηλία, της Παναγίας .
Το πανηγύρι της Αγίας Τριάδος
Η γιορτή της Αγίας Τριάδος δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους του Λογκανίκου και της Αγόριανης, να γιορτάσουν από κοινού στο όμορφο εξωκλήσι, που βρίσκεται στα όρια των δύο χωριών.
Από το πρωί συγκεντρώνονται στον περίβολο της εκκλησίας για να προσευχηθούν και στη συνέχεια ακολουθεί χορός και γλέντι με ψητά κρέατα (γουρνοπούλα και σουβλάκια), κρασί και παγωμένη μπίρα.
Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία
Στο πανηγύρι συμμετείχε ολόκληρο το χωριό, με ιδιαίτερη χαρά, στα μέσα του καλοκαιριού, στις 20 Ιουλίου. Ήταν μια ευκαιρία να ξεχάσουν τα βάσανα μιας ολόκληρης κοπιαστικής χρονιάς. Καθώς στο πανηγύρι του χωριού όλοι φροντίζουν να είναι στη γενέτειρά τους.
Το πανηγύρι της Παναγίας
Η γιορτή της Παναγίας δίνει την ευκαιρία στους ξενιτεμένους να βρεθούν στο πατρικό τους σπίτι και τους συγχωριανούς να ξαναζωντανέψουν το έθιμο του πανηγυριού. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το χωριό την ημέρα αυτή βρίσκεται να κατοικείται με το μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων από κάθε άλλη μέρα του χρόνου. Ως σταθερή εορτή, λαμβάνει χώρα στις 15 Αυγούστου.
Το πανηγύρι της Παναγίας στο Αμπελάκι
Στις 8 Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται το πανηγύρι της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας.
Την παραμονή της γιορτής οι περισσότεροι κάτοικοι, έπαιρναν τα πράγματά τους και πηγαίνανε στο Μοναστήρι (σαν μια μεγάλη ομαδική μετακόμιση). Άλλοι πήγαιναν με τα πόδια, άλλοι με τα ζώα τους. Μετά τις ακολουθίες της εκκλησίας ακολουθούσε δείπνο με νηστίσιμα φαγητά και στη συνέχεια ύπνος στα κελιά της μονής. Την επομένη, 8 Σεπτεμβρίου, μετά τη Λειτουργία ακολουθούσε γλέντι. Στο πανηγύρι αυτό έρχονταν και πολλοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά.
Σήμερα όμως η γιορτή αυτή δεν τελείται με τον ίδιο τρόπο. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, οι άνθρωποι πάνε στο Μοναστήρι με τα αυτοκίνητά τους, δεν μένουν την παραμονή στο μοναστήρι, δε διασκεδάζουν όπως παλαιότερα και γενικότερα τα συναισθήματα των κατοίκων δεν είναι ίδια.
Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις έναν τόπο, είναι να τον περπατήσεις. Και για τους λάτρεις της ορεινής πεζοπορίας και για αυτούς που αναζητούν την επαφή με τη φύση, η περιοχή του Λογκανίκου έχει να προσφέρει πολλά. Αν έχετε ξεχάσει τι θα πει περπάτημα και μάλιστα σε τοπία ειδυλλιακά και κλίμα άκρως υγιεινό, είναι σίγουρο ότι στο Λογκανίκο θα το θυμηθείτε και δύσκολα θα αντισταθείτε στον πειρασμό να διασχίσετε με τα πόδια περιοχές στις οποίες δε φτάνει η βοή των Ι.Χ.. Πεζοπόροι και ορειβάτες με εμπειρία ή και πρωτάρηδες θα βρουν λύσεις στα βουνά του Λογκανίκου, τα οποία βρίθουν από μύθους, ομορφιές και ευχάριστα εμπόδια για όσους αρέσκονται στις δύσκολες αναβάσεις.
H μαγευτική λαγκάδα
Ο Ταΰγετος είναι από τα πιο όμορφα και πρόσφορα βουνά της Ελλάδας, για τους φίλους της ορειβασίας και της πεζοπορίας . Διασχίζεται δε από το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.
Διαδρομές σε ημιονικά μονοπάτια προηγούμενων αιώνων, συνδέουν το χωριό με νερόμυλους, βυζαντινά μνημεία και εξωκλήσια, πηγές και βρύσες, γεφύρια, ξεχασμένες μονές, μεσαιωνικά κάστρα και τα χωριά της γύρω περιοχής και μας οδηγούν μέσα σ' ένα επιβλητικό, βραχώδες και δασωμένο τοπίο φυσικής γαλήνης και ομορφιάς. Πέρα από το γεμάτο μνήμες ιστορικό της περιοχής, τα περάσματα αυτά ελκύουν κάθε φυσιολάτρη, καθώς τον οδηγούν μέσα από ένα ορεινό οικοσύστημα, που δεν έχει ακόμη διαταραχθεί. Από τις βουνοκορφές του Ταΰγετου αγναντεύει κανείς έναν εντυπωσιακό ορίζοντα μέχρι τις απέναντι εντυπωσιακές βουνοκορφές του Πάρνωνα.
Στα βουνά θα συναντήσετε τους τσοπάνηδες με τα ανεμοδαρμένα πρόσωπά τους. Τα κοπάδια τους, που βοσκούν στις βουνοπλαγιές, δημιουργούν μια εικόνα ομορφιάς και γαλήνης, που αναζητάμε μάταια στην καθημερινή ζωή της πόλης.
Υποκατηγορίες
Iστορίες του χωριού
Σε αυτή την κατηγόρία θα εμφανίζουμε τις ιστορίες που μας στέλνεται και αφορούν τον Λογκανίκο και όχι μόνο. Μπορείτε να στείλετε τις ιστορίες σας στο mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .
Συνοικισμοί
O Λογκανίκος περιλαμβάνει τους συνοικισμούς: Βεργαδέικα, Γιακουμέϊκα, Κοτίτσα και Κυπαρίσσι.