Ο Λογκανίκος απέχει από την Αθήνα 205 χιλιόμετρα. Παίρνοντας την Εθνική οδό Αθήνας-Τρίπολης και έπειτα από 160 περίπου χμ. φθάνετε στην Τρίπολη. Από την Τρίπολη παίρνετε το δρόμο για την Καλαμάτα. Μετά την Ασέα στα 500 μέτρα περίπου, ακολουθεί διασταύρωση του δρόμου αριστερά, που οδηγεί στον οικισμό του Πάπαρη. Προσπερνώντας τον οικισμό συνεχίζετε τη διαδρομή προς το υψίπεδο της Τσεμπερούς. Κατηφορίζοντας αγναντεύετε το Λογκανίκο και αφού προσπεράσετε το χωριό Σκορτσινός, φτάνετε στις πηγές του Ευρώτα, μια ειδυλλιακή τοποθεσία με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά, που λειτουργεί ως χώρος αναψυχής.
Μετά από 700 μέτρα θα συναντήσετε μια γέφυρα από την οποία γίνεται το πέρασμα προς τη Λακωνία . Περνώντας στην απέναντι πλευρά της γέφυρας θα κατευθυνθείτε δεξιά για να φτάσετε μετά περίπου 1,5 χλμ. στη Μονή Αμπελακίων. Κτισμένη σ’ έναν απότομο βράχο, η γυναικεία Μονή Αμπελακίων, που είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου, ιδρύθηκε το 19ο αιώνα και αποτελεί ένα σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της περιοχής. Αξίζει τον κόπο να πραγματοποιήσετε μια μικρή παράκαμψη για να την επισκεφτείτε, αφού μεταξύ άλλων, η θέα της γύρω κατάφυτης περιοχής από το χώρο της μονής είναι εκπληκτική.
Στη συνέχεια ανηφορίζοντας συναντάτε τον οικισμό Κυπαρίσσι. Αφού προσπεράσετε το Κυπαρίσσι, διανύοντας μια απόσταση 4 τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων φτάνετε επιτέλους στο σημερινό Λογκανίκο.
Από Αθήνα και μέσω του εθνικού δρόμου Τρίπολης-Σπάρτης- Λογκανίκου:
Η γέφυρα του Ευρώτα, στην είσοδο της Σπάρτης, αποτελεί το καλωσόρισμα της λακωνικής πρωτεύουσας στον επισκέπτη που φτάνει εδώ μετά από ένα άνετο ταξίδι 57 χλμ. μέσω της Εθνικής Οδού Τρίπολης – Σπάρτης. Αμέσως μετά το πέρασμα της γέφυρας η διασταύρωση στα δεξιά σας και οι πινακίδες που υπάρχουν στον ίδιο χώρο σηματοδοτούν την απαρχή του οδοιπορικού σας στα χωριά του αγέρωχου Ταΰγετου. Ο ασφαλτόδρομος που οδηγεί προς τον οικισμό Βορδόνια (14 χλμ.) κινείται αρχικά μέσα σε εκτεταμένους ελαιώνες πάντα κάτω από τον επιβλητικό όγκο του Ταΰγετου.
Αφού προσπεράσετε το μικρό οικισμό Καραβά, σύντομα θα φτάσετε σε μια διασταύρωση, η αριστερή διακλάδωση της οποίας οδηγεί μετά 1 χλμ. στον οικισμό Βορδόνια.
Μετά από μια αρκετά σύντομη ανηφορική πρώτα και μετά κατηφορική διαδρομή φτάνετε στις πηγές του Κάρδαρη, όπου μπορείτε να δροσιστείτε με το κρύο νερό των πηγών του. Ανηφορίζοντας πάλι ο δρόμος θα σας βγάλει στον οικισμό Καστρί. Σε μικρή απόσταση από το Καστρί βρίσκεται σκαρφαλωμένη στα βράχια του Ταΰγετου η Μονή της Παναγίας.Λίγο πριν από το Καστόρι βρίσκονται οι πηγές του Αγίου Μάμαντα, όπου λειτουργούν εγκαταστάσεις εκτροφείου πέστροφας και σολομού.
Στο Καστόρι, ένα ζωντανό κεφαλοχώρι που είναι και η έδρα του δήμου, θα βρείτε δυο-τρία ταβερνάκια για φαγητό, εκτός κι αν έχετε πάρει μαζί σας προμήθειες και κάνετε πικνίκ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μες στο καταπράσινο φαράγγι στο έβγα του χωριού.
Μετά το Καστόρι, συνεχίζοντας για το Γεωργίτσι, στην είσοδο του οικισμού Περιβόλια, θα προσπεράσετε τη διασταύρωση που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο της Πελάνας (5 χλμ.), για να προσεγγίσετε κατόπιν τον οικισμό της Αλευρούς. Μετά την Αλευρού η ανηφορική ελικοειδής διαδρομή που οδηγεί στο Γεωργίτσι, εισβάλλει μέσα στο καταπράσινο οικοσύστημα των βουνοπλαγιών του Ταΰγετου, αποτελώντας το ομορφότερο ίσως κομμάτι του όλου οδοιπορικού.
Η Αγόριανη, ένα παραδοσιακό χωριό με πετρόκτιστες κατοικίες και στενά δρομάκια, αποτελεί τον επόμενο οικισμό και μόλις 4 χλμ. μακρύτερα, θα σας υποδεχτεί ο οικισμός του Λογκανίκου με απλωμένες τις γειτονιές του πάνω στο κατάφυτο κορμί του Ταΰγετου.
Ο υπάρχων ασφαλτόδρομος θα κουράσει τον οδηγό με τις συνεχείς στροφές στην άκρη του γκρεμού, αλλά θα αποζημιώσει τους συνεπιβάτες με την πανοραμική θέα. Στο μέλλον η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει με την κατασκευή του νέου δρόμου που θα συνδέει τη Σπάρτη με τη Μεγαλόπολη (Λεύκτρου-Σπάρτης).