Συλλογή Χωριού

Ο καιρός

Online Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 35 guests και κανένα μέλος

Ξεκινώντας από το χωριό έχουμε δύο βασικούς δρόμους για να κατευθυνθούμε προς τον κάμπο, αλλά και άλλους μικρότερους παράδρομους με αφετηρία τις επι μέρους γειτονιές.

Παίρνοντας το δρόμο που ξεκινά για τα Βεργαδέικα στρίβουμε δεξιά στην πρώτη διασταύρωση όπου μετά από μερικά Από αριστερά του Ευρώτα είναι το Μετόχι με τα παρακείμενα προς βορρά υψώματα: Παλιόπυργος . Στη συνέχεια ακολουθούν: Άγιος Νικόλαος, Ακώνα , Παλιοκαστανιά, Μάρμαρα, με τα υψώματα: Στέργιου ράχη, Ψηλά καταράχια, Δραμπάλα. Ακολουθούν στις υπώρειες του Χελμού: το ύψωμα Ντερβέικο με εμφανή ίχνη χαλασμάτων, τα Κλήματα, ο Γιάννακας, η Βαρδούκα και το Ανεμοδουράκι (Αριστηρέικα).

Στη νότια πλευρά του Ευρώτα η Αποσκιά με τα υψώματα Ανδρομιδού και Αγριλιά. Εδώ βρίσκεται και το ρέμα Βρυωνέικο. Καταμεσής του κάμπου υψώνεται ο Σωρός, ένα παράξενο γεωλογικό φαινόμενο με κωνικό σχήμα. Στη συνέχεια ο Μπαλέικος, όπου παλιότερα ήκμαζε η κεραμοποιία.

Συνεχίζοντας δυτικά, αριστερά μας, βρίσκεται το ύψωμα Βρυωνέικα. Στην πεδιάδα μετά τη Μηλιά φτάνουμε στη σύζευξη του Ευρώτα με τον ορμητικό χείμαρρο Κοτιτσάνη. Ακολουθεί ο Κατωμύλος και ο Λυγεριάς με τους εκλιπόντες αμπελώνες. Προχωρώντας βορειότερα συναντάμε το ύψωμα Άγιος Κωνσταντίνος με το ομώνυμο εκκλησάκι. Πίσω από το ύψωμα ακολουθούν: η Γούβα, ο Ξερόκαμπος και ο Μεσιανομύλος. Τελειώνοντας το δεξιό μέρος του Κάμπου καταλήγουμε στον οικισμό Μπουζιανέικα.

Στη μέση απόσταση από τον κάμπο ως το χωριό συναντάμε τις τοποθεσίες: Γλυστέρνα, Αγιο-Βλάση και Τσουκαλάκια με εμφανή ίχνη αρχαίου οικισμού. Ψηλότερα τα Γιατρέικα, το Σταυρούλι, η Κεράσοβα, η Ντούρενα, ο Πελεγγρίνος, ο Πελεκάσης, το Καμπίνι. Πλησίον του χωριού, όπου και οι υπεραιωνόβιες ελιές, υπάρχουν τα υπολείμματα του οικισμού Καρυωτέικα. Ακολουθεί η Μακριαράχη και η Καμαρίτσα.

Ανηφορίζοντας προς το βουνό από τα νοτιοδυτικά του χωριού βρίσκουμε τις τοποθεσίες : Κοτρόνι, Αγιο-Λιας, Άγιος Σπυρίδωνας και Μέγα πηγάδι, όπου και η ομώνυμη βρύση με το παγωμένο νερό. Συνεχίζοντας στη διασταύρωση πριν το Τιμώρι, βορειοδυτικά συναντάμε το Τιμώρι, το Στενό, του Μάη τ’ Αλώνια, τον Τούρκο, τη Λίμνα, τα Κρεβάτια, τη Σκυλόγουρνα και το Χαλικιά. Συνεχίζοντας νοτιοδυτικά από το Μέγα πηγάδι θα συναντήσουμε τη Μπαρμπάρενα, το Καλάμι και το Κουτούνι.

Σχετικά Άρθρα
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα τη χρήση των cookies.