Συλλογή Χωριού

Ο καιρός

Online Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 144 guests και κανένα μέλος

Πολιτιστικός Σύλλογος Λογκανίκου

Δελτίο Τύπου 
ΘΕΜΑ: Σχετικά με την συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Σπάρτης στο Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη».

Με την ανακοίνωση αυτή θα θέλαμε να ενημερώσουμε τα μέλη του Συλλόγου μας ότι την περασμένη βδομάδα έγινε προφορική πρόταση σε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Λογκανίκου από τους διοργανωτές του εν θέματι φεστιβάλ για την «στήριξη» του Συλλόγου μας στην εν λόγω κατά κύριο λόγο προσπάθεια τουριστικής προβολής της Σπάρτης.
Επειδή δεν μας ζητήθηκε ούτε προφορικά ούτε εγγράφως η συμβολή σε κάποιο πολιτιστικό δρώμενο ή σε κάποια δράση για την τουριστική προβολή της Σπάρτης, η συμμετοχή μας είναι καθαρά συμβολική. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λογκανίκου αυτή την χρονική περίοδο δεν είναι εφικτό να συμμετάσχει στο εν λόγω φεστιβάλ καθώς δεν ενημερώθηκε εγγράφως αλλά και εγκαίρως για την θεματολογία και τις δράσεις του επονομαζόμενου Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λάβει απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για την συμμετοχή μας σε αυτό το φεστιβάλ.
Επειδή όμως επιθυμία του Συλλόγου μας είναι σε μελλοντική πραγματοποίηση του Φεστιβάλ να εμπλέκονται περισσότεροι φορείς που ασχολούνται κυρίως με το Πολιτισμό, θα θέλαμε να διατυπώσουμε την άποψη/πρότασή μας, με την ελπίδα ότι οι διοργανωτές θα μπορέσουν να την χρησιμοποιήσουν στον τριετή προγραμματισμό τους καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις των διοργανωτών «Όραμα και στόχος είναι το φεστιβάλ να έχει ωριμάσει και κορυφωθεί το 2020!»
Πρότασή μας λοιπόν προς τους διοργανωτές, είναι ότι σε μια τέτοια διοργάνωση για την προβολή του Δήμου Σπάρτης με άξονα τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, θα έπρεπε με ομόνοια και συνεργασία να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στον Πολιτισμό και στους φορείς του Δήμου Σπάρτης που χρόνια τώρα δίνουν τον δικό τους αγώνα για την προβολή, προστασία και ανάδειξη του πολιτισμού και των μνημείων της πόλης μας. Για αυτό το λόγο θα έπρεπε έγκαιρα (τουλάχιστον 6 - 8 μήνες πριν) να καλεστούν και να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον εν λόγω φεστιβάλ το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Πνευματική Εστία Σπάρτης (Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Λακωνίας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης (& Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου), οι Δ/νσεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Λακωνίας, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λακωνίας, η Εταιρεία Λακωνικών Σπουδών, το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης αλλά και το επιστημονικό προσωπικό των μεγάλων και σημαντικών συστηματικών ανασκαφών στον Άγιο Βασίλειο Ξηροκαμπίου (Μυκηναϊκό ανάκτορο) και στο Ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα που εποπτεύει και συνδράμει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Εταιρεία με Δ/ντρια την κα. Αδαμαντία Βασιλογάμβρου και στις Αμύκλες με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην έδρα της Ιστορίας της Τέχνης και Ακαδημαϊκού στην έδρα Αρχαιολογίας – Μουσειολογίας κου Άγγελου Δεληβορριά.
Επίσης θα μπορούσαν να συνδράμουν ουσιαστικά και γόνιμα οι καθηγητές ιστορίας και αρχαιολογίας, οι οποίοι είναι και επίτιμοι δημότες του Δήμου Σπάρτης, όπως ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου του Cambridge στην Σχολή Κλασικών Σπουδών  Paul A. Cartledge και ακόμα οι Λακώνισες Ομότιμες καθηγήτριες Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Γεωργία Κοκκόρου - Αλευρά και Όλγα Παλαγγιά – Λαδοπούλου. Τέλος σημαντικότατη θα ήταν και η συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις αδελφοποιημένες πόλεις με την πόλη Σπάρτης (Κύπρο, Ιταλία, Ουγγαρία, Ιαπωνία κτλ.).
Σε μια τέτοια προετοιμασία και συνεργασία που θα άρχιζε από την επόμενη ημέρα της λήξης του φετινού φεστιβάλ, με σημείο συνάντησης την πόλη της Σπάρτης αλλά και σημαντικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Σπάρτης, της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης και των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λογκανίκου θα επιθυμούσε να είναι αρωγός αλλά και κοινωνός αυτών των πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε καλή επιτυχία στο φετινό φεστιβάλ.

Λογκανίκος Λακωνίας 9 -9-2017


Ο Πρόεδρος
του Πολιτιστικού Συλλόγου Λογκανίκου
Νικόλαος Ανεμοδουριώτης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα τη χρήση των cookies.