Συλλογή Χωριού

Ο καιρός

Online Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 109 guests και κανένα μέλος

Ουτ’ έχω μάθει γράμματα πολλά, ξέρω όμως ένα κι ένα κάνουν δυο και πως τα φωνήεντα είναι εφτά, λέει το γνωστό λαϊκό άσμα.
Μπορεί να μην έχει βγάλει το σχολείο, αλλά ξέρει δυο-τρία σωστά πράγματα και ξέρει πόσα είναι τα φωνήεντα.
Αυτοί οι κύριοι που πήγαν σχολείο και τώρα φτιάχνουν βιβλία για τους νέους μαθητές δεν άκουσαν ποτέ πόσα είναι τα φωνήεντα;
Κάθε λίγο και λιγάκι τίθεται θέμα αλλαγής της ύλης των σχολικών βιβλίων, ανάλογα με την ιδεολογία και τα πιστεύω κάποιων υπουργών παιδείας που το παίζουν ''σοφοί και ειδικοί'' της εκάστοτε Κυβέρνησης.
Κάποιοι θέλουν να καταργήσουν τα Θρησκευτικά μαθήματα, τον εκκλησιασμό των μαθητών του δημοτικού, άλλοι τις σχολικές εκδρομές, τώρα βρήκαν θέμα μα τους σημαιοφόρους, την έπαρση η μη της σημαίας και διάφορα άλλα που ακούμε κάθε φορά.
Έρχεται ο Σεπτέμβρης ανοίγουν τα σχολεία και τότε βλέπουν ότι υπάρχει έλλειψη σε βιβλία και σε εκπαιδευτικούς.
Μια αλλαγή προς το καλύτερο είναι σεβαστή. Όταν όμως γίνονται αλλαγές χωρίς σοβαρό λόγο, απερίσκεπτα και επιπόλαια, μάλλον φανερώνουν την αδυναμία των ''εχόντων και κατεχόντων'' να τα βγάλουν πέρα και κοιτάζουν να ''αποποιηθούν'' των ευθυνών τους.
Θυμάστε πριν - όχι πολλά χρόνια - που κάποιοι του Υπ. Παιδείας είχαν την ''έμπνευση-φώτιση'' να καταργήσουν μερικά γράμματα από το αλφάβητο; Το ήτα, το γιώτα, το ψι και το ξι ήταν μερικά από τα γράμματα που ήθελαν να καταργήσουν.
Αν δηλαδή ύστερα από λίγο έρθει κάποιος άλλος «γραμματιζούμενος» και καταργήσει κι αυτός κάνα δυο φωνήεντα, δεν θα μπορούμε να μιλάμε.
Δε θα μπορεί ένας ερωτευμένος να «ψιθυρίσει δυο φωνήεντα» στην κοπέλα του.
Να δείτε που αυτό είναι η δάχτυλο των φίλων μας των δανειστών, Τροϊκανών, θεσμών, η όπως αλλιώς λέγονται, η κάποια παράγραφος στο μνημόνιο.
Έχουν «κουρέψει» και «ξυρίσει» όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, συμβασιούχους, ωρομίσθιους, ημερομίσθιους και ...αργόμισθους.
Μόνο οι ερωτευμένοι έχουν μείνει ανέγγιχτοι γιατί έχουν τη φλόγα του ερωτά τους που καίει και δεν τολμά κανένας να τα βάλει με τη φωτιά μην κάψει τα χέρια του. Ο έρωτας έχει δύναμη, είναι δώρο Θεού.
Σκέφτηκαν να τους χτυπήσουν με διαφορετικό τρόπο.
Σου λέει... ας τους αφαιρέσουμε το η και το ω και άστους να ψάχνουν να βρουν φωνήεντα να ψιθυρίσουν στο ''αμόρε'' τους.
Για αυτό άλλωστε είχαν «ρίξει» στην αγορά από πριν κάτι σύμφωνα Κ.Ε.Τ. Δ.Ν.Τ. P.S.I. για να τα συνηθίζουμε.
Ναι. Αυτό είναι!.
Είσαι τώρα στην παραλία με την κοπέλα σου και απολαμβάνετε το ηλιοβασίλεμα! Εκείνη έχει γείρει πάνω σου και καθώς η τελευταία ακτίνα του ήλιου χάνεται εκεί που σμίγει η θάλασσα κι ο ουρανός, σου έρχεται να της «ψιθυρίσεις δυο φωνήεντα» . Που να τα βρεις.


Ήταν εφτά, με το κούρεμα έγιναν πέντε κι αν αυτά της τα είπες πριν τη διαδικασία του ηλιοβασιλέματος, τώρα μόνο σύμφωνα έχουν μείνει για ψιθύρισμα, κουτσουρεμένα κι αυτά.
Ήθελαν να κόψουν το ψι και το ξι. Ξέρεις πόσες ωραίες λέξεις μπορούσες να φτιάξεις με αυτά τα γράμματα; Θα μπορούσες για παράδειγμα να της πεις.. Ψυχούλα μου, Ξανθέ μου άγγελε, Ψυχοπόνια μου, Ξελογιάστρα μου, Ψωμοτύρι μου, Ξενύχτι μου….
Άντε τώρα εσύ βρες σύμφωνα να της ψιθυρίσεις. Όσο γλυκά και τρυφερά κι αν της πεις Δ.Ν.Τ και Ρ. S. I ανατριχίλα θα την πιάσει την κοπέλα. Εάν δεν νομίσει οτι της λες τα αρχικά του ονόματός σου και δώσει τη σωστή ερμηνεία στα γράμματα, ίσως να δουλέψουν. Μπορεί να σκεφτεί δηλαδή...χμ...ματσωμένος είναι ο κύριος και μου το λέγει με διαφορετικό τρόπο.
Βέβαια εμένα δεν με απασχολεί εάν υπάρχουν φωνήεντα για ψιθύρισμα. Τότε που εγώ ήθελα να «ρίξω» τη δικιά μου, αν και είχαμε όλα τα φωνήεντα, δεν της ψιθύρισα κανένα. Ότι ήθελα να της πω, της το έλεγα τραγουδιστά με το μπουζουκάκι μου γιατί ήξερα οτι της άρεσε.
Εμένα με στενοχωρεί αν κόψουνε το ωμέγα. Είναι ωραίο γράμμα, ειδικά το κεφαλαίο με τα δυο ποδαράκια ανοιχτά από κάτω, αν είναι και λίγο καλλιτεχνικό, είναι σκέτη ζωγραφιά.
Στο εστιατόριο που δουλεύω, το χρησιμοποιώ πολύ αυτό το γράμμα.
Κατεβαίνω τη σκάλα στο υπόγειο γλιστράω, ωχ!!!
Ανεβαίνω παραπατάω ωχ!!!
Προχθές σήκωσα ένα μεταλλικό δοχείο νομίζοντας οτι είναι γεμάτο ενώ ήταν άδειο, ένας σφάχτης μου δίνει ένα δάγκωμα εδώ δεξιά στη μέση κι έμεινα σαν… σίγμα τελικό.
Ένα μακρόσυρτο ωωωωωωχ!!! βγήκε αυθόρμητα από το στόμα μου, στόλισα και με δυο κοσμητικά επίθετα τον Κολόμβο που ανακάλυψε την Αμερική, πήρα μερικές βαθιές αναπνοές και ανακουφίστηκα λιγάκι.
Τώρα χωρίς το ωμέγα πως θα περνάει ο πόνος, δεν ξέρω.
Πριν κλείσω ήθελα να συμβουλεύσω τους ερωτευμένους να σκεφτούν λίγο σοβαρά την περίπτωση με το μπουζούκι που αναφέραμε πιο πάνω.
Σε μένα δούλεψε.
Όχι μόνο την «έριξα» την κυρία, αλλά την παντρεύτηκα κιόλας.

Γιώργος Ιατρού
Βοστώνη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα τη χρήση των cookies.