Συλλογή Χωριού

Ο καιρός

Online Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 447 guests και κανένα μέλος

Περιβάλλον

Το φυσικό κάλος που περιβάλλει το Λογκανίκο, με τις εναλλαγές της βλάστησης σε μια εξαίσια αισθητική αρμονία, τον καθιστά ιδανικό τόπο για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου. Το όρος Ταΰγετος δεσπόζει αγέρωχα και επιβλητικά πάνω από το χωριό Λογκανίκος και τον κάμπο του. Ένα από τα ωραιότερα δάση της Ελλάδας είναι αυτό που εκτείνεται υπεράνω του χωριού. Σε αυτό φύονται πολλά είδη φυτών που δημιουργούν μια όμορφη εικόνα που μένει αξέχαστη στον κάθε επισκέπτη. Η βλάστηση είναι πλούσια και κυρίως μεσογειακή. Το κλίμα είναι πολύ καλό και υγιεινό. Ο χειμώνας δεν κρατάει παραπάνω από δύο μήνες. Πολύ σπάνια το θερμόμετρο να κατέβει κάτω από το μηδέν. Η πιο ωραία εποχή είναι η άνοιξη. Τότε ο Λογκανίκος, με την οργιώδη βλάστηση, είναι σωστός παράδεισος. Το καλοκαίρι έχει ζέστη, όταν φυσούν νότιοι άνεμοι. Όταν όμως πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι , είναι πολύ δροσερά.

Η χλωρίδα

Γενικότερα στην περιοχή απαντώνται τα παρακάτω είδη: Χαρακτηριστικότερα και πολυαριθμότερα είναι τα αείφυλλα, πλατύφυλλα, η ελιά, η λεύκα. Από τα ψυχανθή (τριφύλλι , κουκιά, φασόλια κτλ) και τα αγρωστώδη (σιτηρά) που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την κτηνοτροφία, υπάρχουν πολλά είδη.

Κορομ(π)ηλιά - Δάσος από έλατα, στο βάθος διακρίνετε η Αγόριανη

Κορομ(π)ηλιά - Δάσος από έλατα, στο βάθος διακρίνετε η Αγόριανη

ΧΕΡΣΑΙΑ ΞΥΛΩΔΗ ΦΥΤΑ:

Α. Μάκιες ( μακί )
1. Οι αείφυλλοι υψηλοί θάμνοι: Ο σχίνος, το φιλίκι, η κουμαριά, η ερείκη, το σπάρτο, η αγριελιά.
2. Οι φυλλοβόλοι υψηλοί θάμνοι που απαντούν διάσπαρτοι μεταξύ των αείφυλλων διαπλάσεων: Η δάφνη, η πικροδάφνη, η μυρτιά, η λυγαριά, η κοκκορεβιθιά, η κουτσουπιά.
3. Χαμηλοί θάμνοι: Η αφάνα, το θυμάρι, σπάλαθο, η ξυλοφάνα.
4. Ποώδη φυτά: Το Τριφύλλι, το αγριοκριθάρι, ο βρώμος.
Η βλάστηση της μάκιας προστατεύει τα εδάφη από τη διάβρωση, προσφέρει τροφή στα ζώα και αποδίδει ξυλεία.
Ιδιαίτερη οικονομική σημασία έχει η ελιά η αυτοφυής και καλλιεργούμενη.

Β. Διάπλαση φυλλοβόλων πλατύφυλλων δασών
1. Ξηρόβια θερμόβια
Η καστανιά: πολύτιμο είδος για τον καρπό της και για την οικοδομική ξυλεία. Φυτρώνει στις ορεινές περιοχές
Δρύς η πλατύφυλλος και δρύς η χνοώδης: Απαντάται στα ορεινά .

Γ. Διάπλαση κωνοφόρων
Κουκουναριά, Μαύρη πεύκη-με γκριζόμαυρο φλοιό, Ελληνική ελάτη

Δ. Άλλες διαπλάσεις
Παραποτάμια δάση με λεύκες, πλατάνια, φράξους, και ιτιές απαντούν στις όχθες των ποταμών.


Η διάπλαση φρυγάνων με ευρύτατα εξαπλωμένα είδη: Αφάνα, ξυλοφάνα, λαδανιά, κοριδοθύμητο, είναι τα ολιγαρκέστερα των αείφυλλων πλατύφυλλων διαπλάσεων που βρίσκονται παντού, όπου οι ανώτερες διαπλάσεις καταστράφηκαν με την επίδραση του ανθρώπου.


ΧΕΡΣΑΙΑ ΠΟΩΔΗ ΦΥΤΑ:

Τα λιβάδια, δευτερογενείς φυτικές διαπλάσεις που προέκυψαν μετά την καταστροφή των δασών, διακρίνονται σε χορτολίβαδα ανώτερης-μέσης και κατώτερης ορεινής ζώνης. Τα ορεινά και ημιορεινά λιβάδια κατέχουν τη θέση των κατεστραμμένων δασών σε υψόμετρα 700-1400 μ. Τα κοφτολίβαδα ή θεριζόμενα λιβάδια απαντούν σε πεδινές εκτάσεις , έχουν πυκνή βλάστηση αγρωστωδών και ψυχανθών και προσφέρουν άφθονη τροφή στα ζώα.

Η φαρμακευτική χλωρίδα αντιπροσωπεύεται από πολλά είδη αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών, που περιέχουν χρήσιμες ουσίες, αιθέρια έλαια, αλκαλοειδή, γλυκοζίτες. Κυριότερα είδη είναι η αψιθιά, το τσάι του βουνού, το μάραθο, ο μαϊντανός, ο λυκίσκος , το σκόρδο, το μελισσοβότανο, το χαμομήλι.

Υπάρχουν κωνοφόρα, όπως έλατα, πεύκα, κέδροι και κυπαρίσσια , φυλλοβόλα όπως καστανιές, βελανιδιές, συκιές, αιωνόβια πλατάνια, ιτιές και σφοντάμια. Επίσης υπάρχουν πολλά είδη θάμνων, όπως θυμάρια, σκίνα, λυγαριές, ασπάλαθοι, πικροδάφνες, κουμαριές, μυρτιές κ.ά. και καστανιές. Στο δάσος φύονται επίσης πολλά βότανα με θεραπευτικές ιδιότητες, όπως, χαμομήλι, μέντα, φασκόμηλο και βάγια.

Η πανίδα

Η σημερινή άγρια πανίδα, κυρίως της ομοταξίας των θηλαστικών, έχει κατά πολύ ελαττωθεί, ενώ αντίθετα αυξήθηκε γενικά ο αριθμός των κατοικίδιων ζώων καθώς και των εντόμων και τρωκτικών, που αποτελούν παράσιτα του ανθρώπου, των ζώων και των καλλιεργειών.

Α.ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ
Σαρκοφάγα: Αλώπηξ-αλεπού, Θώς-τσακάλι, Τροχός-ασβός, Ικτίδες-κουνάβι και νυφίτσα, Γαλή η οικοδίαιτος-γάτα, Κύων-σκύλος.
Τρωκτικά: Λαγός, Κόνικλος-κουνέλι, Σκίουρος-βερβερίτσα, Μύς-διάφορα είδη όπως μύς ο κοινός, μεγαλομύς ο οικοδίαιτος, μύς ο φαιός.
Χειρόπτερα: Νυκτερίδες
Εντομοφάγα: Εχίνος ο χερσαίος-σκατζόχοιρος, Ασπάλαξ ο τυφλός-τυφλοπόντικας, επιβλαβής για τις καλλιέργειες.
Αρτιοδάκτυλα μη μηρυκαστικά: Αγριόχοιρος η’ σύαγρος, ήμερος χοίρος.
Αρτιοδάκτυλα μηρυκαστικά: Κατσίκα, πρόβατο, βούς.
Μονόχηλα η’ μόνοπλα: Ίππος, όνος, ημίονος-μουλάρι από πατέρα όνο και μητέρα ίππο.

Αγριογούρουνο

Αγριογούρουνο


Β.ΠΤΗΝΑ
Ιέρακες: Τριόρχης-πετρίτης το κοινό γεράκι, κεχρίς-κιρκινέζι, σπιζός-τσιχλογέρακας, κίρκος-ποντικογερακίνα
Αναρριχητικά: Δρυοκολάπτες, Κόκκυξ-κούκος, κύψελος ο άπους-πετροχελίδονο, ίυγξ του Αριστοτέλους-μυρμηγκοφάγος, έποψ-τσαλαπετεινός.
Ξηροβατικά: Κίσσα, κόραξ, κόσσυφος-κοτσύφι, κορυδαλλός, τρόχιλος, χιονάδα, σπουργίτης, πετροχελίδονο, καρδερίνα, φλώρος, σπίνος, τσίχλα, αμπελουργός-κρασοπούλι, αηδόνι, οινάνθη-ασπόκωλος, χελιδόνι, φοινίκουρος-κοκκινόκωλος, χλωρίων-συκοφάγος, σεισοπυγίς-σουσουράδα, ακροδοθήρας-διαβολοπούλι
Περιστεροειδή: φάττα-φάσσα, αγριοπερίστερο, τρυγόνι, η κατοικίδιος περιστερά.
Αλεκτοροειδή: Πέρδιξ-πέρδικα του κάμπου, πέρδιξ η Ελληνική-πέρδικα του βουνού, φασιανός, όρτυξ-ορτύκι και τα κατοικίδια αλέκτωρ, ινδική όρνις-διάνος, μελεαγρίς-φραγκόκοττα , όρνις, ταώς-παγώνι.
Ελόβια: Ωτίς τέτραξ-αγριόκοττα, σκολόπαξ-μπεκάτσα. Πελαργός-λελέκι, ορτυγομήτρα η πυγμαία-νερόκοττα, φαλαρίς-αγριοπουλάδα.


Γ.ΕΝΤΟΜΑ
Από τα 400 είδη εντόμων τα πιο γνωστά είναι η μέλισσα, η σφήκα, ο σκόρος, η φυλλοξήρα, ο οίστρος των αλόγων-αλογόμυγα, η σκνίπα, το κουνούπι, ο δάκος της ελιάς.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα τη χρήση των cookies.