Συλλογή Χωριού

Ο καιρός

Online Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 44 guests και κανένα μέλος

Η μεγαλύτερη γιορτή των Αμερικανών μετά τα Χριστούγεννα σε σημασία και η πρώτη σε...κυκλοφοριακό. Ταξιδεύουν από τη μια άκρη της Αμερικής έως την άλλη για να βρεθούν με τις οικογένειές τους την ημέρα αυτή. Αν και είναι μια καθαρά Αμερικάνικη γιορτή, τη γιορτάζουμε κι εμείς οι Έλληνες αφού είμαστε νόμιμοι πολίτες και κάτοικοι αυτής της χώρας. Πρέπει να ακολουθούμε τα ήθη και έθιμα και να τηρούμε τους νόμους του κράτους που ζούμε.

Η γιορτή αυτή δεν έχει ημερομηνία, έχει μόνο ημέρα. Αυτή η ημέρα είναι η προτελευταία Πέμπτη του μηνός Νοεμβρίου. Μια γιορτή που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι όχι μόνο Αμερικάνικη, αλλά παγκόσμια. Θρησκευτική γιορτή. Το Θεό ευχαρίστησαν οι πρώτοι κάτοικοι για τη βοήθεια που βρήκαν από τους Ινδιάνους και για την πλούσια σοδειά που είχαν από την καλλιέργεια της γης. Να σημειώσουμε εδώ, οτι οι πρώτοι εκείνοι μετανάστες, πριν "ξεμπαρκάρουν" σε αυτό το σημείο της Βορειο ανατολικής Αμερικανικής Ηπείρου που σήμερα λέγεται Νέα Αγγλία, είχαν δοκιμάσει να κατοικήσουν σε νοτιότερες περιοχές. Εδώ όμως βρήκαν ομαλότερο έδαφος, καλύτερο καθαρό νερό και θεώρησαν οτι εδώ μπορούσαν να αρχίσουν τη νέα τους ζωή. Το σημείο που άραξε το πλοίο τους λέγεται Πλίμουθ και υπάρχει ένα καράβι πιστό αντιγραφο του May flower ( Μαγιάτικο λουλούδι ) που τους έφερε στη νέα τους Πατρίδα. Το Πλίμουθ είναι ένας ιστορικός χώρος με μουσεία, με ένα χωριό που αναπαριστά τη ζωή εκείνων των χρόνων, τις αγροτικές δουλειές, τις ενδυμασίες της εποχής, ακόμα και η γλώσσα έχει την Αγγλική προφορά. Τα σπίτια είναι μικρά καλυβάκια με το παραγώνι που ανάβουν τη φωτιά και τη σιδεροστιά με τους τετζερέδες που μαγειρεύουν. Μερικές σανίδες για κρεββάτι και κάτι ντιβανοκασέλες όπου είχαν όλο το νοικοκυριό τους. Ποτίζουν τα χωράφια με τα αραποσίτια και τα τριφύλλια με το αυλάκι, έχουν κότες, κατσίκες, κουνέλια και γενικά παρουσιάζουν την ζωή εκείνης της εποχής. Για όλους εμάς που ζήσαμε στα χωριά, ίσως να μην έχει μεγάλη διαφορά η ζωή η δική μας με εκείνων των ανθρώπων. Κάπως έτσι ήταν η ζωή μας στο χωριό. Για τους νέους Αμερικανούς όμως έχει σημασία και είναι σπουδαίο να βλέπουν πως δημιουργήθηκε η χώρα τους. Υπάρχει και μια μεγάλη πέτρα ( κοτρόνα ) που λέγεται οτι σ'αυτήν πρωτοπάτησαν όταν βγήκαν από το καράβι. Όλα αυτά βέβαια είναι για τουριστικούς λόγους. Δεν έχουν Παρθενώνες και Ολυμπίες να μας δείξουν οι Αμερικάνοι. Μια κοτρόνα έχουν κι αυτή μας δείχνουν.

Ήθελα να ήξερα, εμείς, έχουμε κρατήσει κάτι που να μας θυμίζει τους Ολυμπιακούς αγώνες που κάναμε πριν μερικά χρόνια. Τους αγώνες που κοπιάσαμε τόσο πολύ να αναλάβουμε και που ξοδέψαμε τόσα πολλά να διοργανώσουμε.

Αλλά ας μη γίνομαι κακός σήμερα - μέρα που είναι - κι ας γυρίσω πίσω στο θέμα μας.

Το επίσημο φαγητό της ημέρας είναι η γεμιστή γαλοπούλα. Έχουν ακουστεί πολλά για τη γαλοπούλα, ακόμα κι οτι έπεσε εξ ουρανού όπως το Μανα. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια είναι οτι απλά εκείνη την εποχή υπήρχε αφθονία από άγριες γαλοπούλες και ήταν ένα πολυ καλό φαγητό.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς Αμερικανός για να γιορτάσει αυτή την ημέρα γιατί είναι μια γιορτή που μας θυμίζει οτι είμαστε άνθρωποι και οτι μέσα μας υπάρχει ακόμα το ωραίο συναίσθημα για το οποίο είμαστε πλασμένοι. Να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε. Να λέμε ένα ευχαριστώ και ένα σ' αγαπώ στους
ανθρώπους που είναι δίπλα μας.

Υπάρχουν άνθρωποι που μας αγαπάνε, που περιμένουν μα αξίζουν και τη δική μας αγάπη. Είναι οι άνθρωποι που μας κοιτούν με συμπάθεια και καλοσύνη,
είναι το φιλικό χέρι που μας χτυπά την πλάτη σε μια δύσκολη στιγμή, είναι μια κουβέντα επομένη με ειλικρίνεια.

Ένα γνωμικό λέει..*δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο είναι το σπίτι σου, αλλά πόσο κόσμο χωράει η καρδιά σου. ***

Θα τους δούμε αυτούς τους ανθρώπους αν ανοίξουμε την καρδιά μας και τους αφήσουμε να την γεμίσουν. Ας κάνουμε εμείς την αρχή σήμερα μιας και είναι ημέρα των ευχαριστιών και ας δώσουμε το χέρι μας σε κάποιον χωρίς να τον κρίνουμε. Ας του δώσουμε λίγο χώρο μέσα μας να ξαποστάσει. Είναι ευλογία το να δίνεις λίγη χαρά σε κάποιον που τη χρειάζεται.

Μου φωνάζουν από την κουζίνα οτι η γαλοπούλα είναι έτοιμη και θα κρυώσει.

Εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά.

Γεώργιος Β. Ιατρού
Βοστώνη Αμερικής.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα τη χρήση των cookies.